Utrymme

Dagarna fylls

Skriver på bloggen om sådant som för stunden berör den skapande processen. De senaste veckorna har det inte funnits samma utrymme i kalendern för mitt skapande. Dagarna och veckorna fylls av annat. Väsentliga och oftast också roliga saker. Så det är OK. Men jag märker att denna brist på tid för den kreativa processen också påverkar flödet. Inte så att jag blir stressad och pressad för att jag inte får till det. Men det är intressant att notera att det påverkar mig och att det också påverkar mitt måleri när jag väl har några timmar över.Väl på plats hinner jag endast starta upp, dra mig till minnes vad jag höll på med, komma igång och sedan är det dags att plocka ihop. Så många nya idéer och experimenterande finns det inte utrymme för.

Finnas i ett flöde

Det blir så tydligt för mig att för att den kreativa processen inte skall stanna av så behöver den få finnas i ett flöde. Och få
näring och utrymme. Deltog för några år sedan i en kurs i Vedic Art. I Vedic Art så utgår man ifrån ”De sjutton vediska principerna för konsten och livet”.(Formulerade av Curt Källman) Associerar nu till den första principen som om jag minns rätt handlade just mycket om att hålla kreativiteten och flödet igång. Minns hur jag satt utanför ladan på Öland och lät pennan bara röra sig hela tiden. Snirkliga och krokiga krumbukter som täckte hela papperet. Syftet med övningen var just att vara i det kreativa flödet.

Mellanrum

Det är ju möjligt att perioder som dessa har en mening. Leder ju om inte annat så till att jag förstår vikten av att vårda det kreativa flödet. Men utifrån ett annat perspektiv så kanske det också finns ett värde med själva avbrottet. Även om jag inte riktigt kan se det eller känna det nu. Men det kan ju vara så att när jag väl startar upp igen så blir det på ett nytt sätt. Något blir annorlunda. Jag får kanske lust att testa andra färger, former eller material.  Det till och med kanske är så att dessa ”vilofaser” eller ”mellanrum” har sin alldeles speciella plats i den skapande processen.

 

Helena Wennerhill - Mentorcoaching

Helena Wennerhill

På Bloggen kommer du att kunna ta del av mina reflektioner kring mitt måleri och den skapande processen. Ibland med koppling också till coaching.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *