Rött

Vad passar med rött

Har noterat att mina målningar i princip aldrig går i röda nyanser. Rött finns kanske med som en färgklick eller som förstärkare av ett specifikt parti. Men det är aldrig frågan om en färgskala i olika röda nyanser. Eller stora partier av rött tillsammans med andra färger. Försökte för ett tag sedan att måla i rött. Såg inom mig en tavla med krackeleringar i rött. Mycket kraftfullt men ändock sparsmakat. När jag väl fick till de röda krackeleringarna blev jag helt ställd. Vilka färger skall jag gå vidare med? Vad passar med rött? Gick i princip igenom hela färgskalan och inget kändes bra. Vid andra färgskalor så kommer det naturligt. Vilka färger jag vill skall mötas. Men uppenbarligen inte med rött. Jag gick i baklås. Och tavlan ställdes åt sidan. Så småningom målade jag över med vitt. Rött är helt klart inte min färg. Inte nu i alla fall.

En röd eller blå period

Det påstås ju att vi alla har våra älsklingsfärger. Mina målningar har den senaste tiden oftast gått i blågrågröna nyanser. Då där oftast är mycket lager på lager känns det bra att inte ha för många olika färgskalor i en och samma målning. Tycker mycket om Blå Bister från Powertex. Den går egentligen mer mot blågrönt en rent blått. Blir mycket fin tillsammans med Grå Brusho. Både är flytande färger. Förmodligen har man sina perioder där vissa färger blir favoriter. Om jag inte minns fel hade Picasso en Blå Period. Kanske får jag en Röd period någon gång. Vem vet?

Energi och passion

Symboliskt sägs ju rött stå för energi, passion, makt och styrka. Att gå in i ett rum som är helt rödmålat väcker andra känslor än ett rum i milda gröna toner. Allt sådant vet ju inredningsarkitekter om. Rött väcker oftast starka känslor. Rött är också en färg vi förknippar med julen. Sägs att ursprunget till att rött är en julfärg är allt det blod som flödade då julgrisen slaktades. Idag associerar vi ju inte julens röda färg till blod utan snarare till tomtar och röda luvor. Förutom tomtar så är röd färg vid julen också bärare av värme och kärlek. När det är som mörkast ute ger röd färg oss den värme vi så väl behöver.
Med önskan om en riktigt God Jul.

 

Helena Wennerhill - Mentorcoaching

Helena Wennerhill

På Bloggen kommer du att kunna ta del av mina reflektioner kring mitt måleri och den skapande processen. Ibland med koppling också till coaching.