Prestationspöket

Att vara närvarande

Grundbulten i att vara en skicklig coach är närvaro. Samt att skapa trygghet och tillit. Vilket många gånger följer på en stark närvaro. Närvaro är också en förutsättning för lyssnandet. Och ett lyssnande som inte bara fångar upp det som sägs, dvs orden, utan också det outtalade som bara kan förnimmas. Det som finns bakom orden och i ”rummet”. I min roll som mentorcoach möter jag ofta coacher som kämpar med sin prestationsångest. Väl medveten om att ångesten ger ett spänningstillstånd som gör att närvaron i samtalet och förmågan att coacha blir sämre. Trots det är det svårt att släppa den egna viljan och kraven på att vara en bra coach som ska hjälpa klienten med det som denne vill uppnå. Att nå ett resultat. Dock leder prestationskraven oftast till att man i stället för att ha fokus på klienten har uppmärksamheten riktad på sig själv. Och den egna prestationen. Viljan om att vara duktig och hjälpa leder i stället till att man lägger krokben på sig själv.

Släppa prestationsångesten

Det är därför roligt att som mentorcoach få följa den resa som alla coacher som vill utvecklas måsta göra dvs den att släppa sin prestationsångest. Att i stället ha fokus på närvaron och att lita på processen. Så länge du som coach har fokus på din egen prestation är du ingen bra coach. I mitt måleri och i min egen kreativa process har jag i högsta grad också
fått stångas med ett prestationsspöke. Det intressanta är att när spöket dyker upp så är det verkligen så att det blir en nästan paralyserande känsla och begränsande tankar dyker upp. Trots att jag utifrån ett yttre perspektiv på inget sätt måste prestera något. Finns ju ingen eller ingenting som kräver att jag skall måla på något speciellt sätt .Eller skapa en fantastisk tavla. Jag gör ju detta enbart för min egen skull.

Sök närvaron i processen

Så det måste helt och hållet handla om inre krav. Från mig själv till mig själv. Dessutom så var ju en av anledningarna till att jag började måla att just släppa kraven och göra något helt och hållet utifrån min egen lust och skapande process. Och ändock dyker de upp. Plockar då fram vad jag brukar säga som mentorcoach. Sök närvaron i processen. Lyssna på klienten. Lita på processen.

Så jag ser på tavlan som en klienten som jag coachar. Lyssnar in närvaron, litar på processen och vad tavlan vill säga mig.

Helena Wennerhill - Mentorcoaching

Helena Wennerhill

På Bloggen kommer du att kunna ta del av mina reflektioner kring mitt måleri och den skapande processen. Ibland med koppling också till coaching.

Läsarkommentarer

Kommentarer

 1. Hej Helena,
  Tack för ett tänkvärt och nyttigt blogginlägg. Känner så väl igen mig i prestationstänket. Ska jobba mer på att fokusera på processen och det jag tycker är kul i målandet. Jag, precis som du målar ju för min egen skull. Tack☀️

  • Hej Maria,
   Kul att du gillar inlägget. Visst är det märkligt att det skall vara så segt att bli av med det lilla spöket.
   Ha en fortsatt fin sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *