Partnerskap del 1

Två favoriter

Mitt liv fylls av många olika aktiviteter men framförallt är det två områden jag finner det givande att jobba med. Dels mitt skapande dels min roll som mentorcoach. Vissa perioder ligger den mesta tiden på måleri och andra på coaching. Den senaste tiden har det handlat om coaching. Som mentorcoach är jag ett stöd för de personer som vill bli professionella coacher. Det är mycket givande att ha den rollen och på så sätt få användning av all min erfarenhet som professionell coach. Och samtidigt kunna följa dessa personers utveckling.

Lyssna på samtal

Utöver min roll som mentorcoach är jag också examinator vid ICF för de som söker en internationell certifiering som coach. Jag lyssnar på samtal, bedömer och ger feedback. Så den senaste tiden har jag lyssnat på mängder av samtal. Ju mer jag lyssnar ju fler nyanser och subtila saker lägger jag märke till. Det finns stora skillnader mellan en mer erfaren coach och en med mindre träning. Framförallt är det en kompetens som utgör en stor skiljelinje och den omfattar det som kallas för Partnerskapet.

Partnerskapet

För att kunna bygga ett Partnerskap med klienten krävs en färdighet och insikt i flera olika coachingkompetenser. Det är i allra högsta grad en resa i utvecklingen som coach som går via en mängd insikter och en fördjupad förståelse för vad coaching är. En av de första insikterna är att släppa fokus på sig själv och den egna prestationen. Det är lättare sagt en gjort. Vi är så tränade i att vara duktiga och prestera. Och det är lätt att vilja vara ”duktig” och ”hjälpa” klienten. Liksom att vilja få klientens uppskattning. I ett Partnerskap så flyttas fokus från mig själv som coach till klienten. Nästa stora skifte är att släppa ansvaret för att finna en lösning på det klienten tar upp. Som coach handlar det istället om att vara intresserad av klienten och klientens idéer och visa äkta nyfikenhet och lyhördhet.

Kommer att skriva mer om Partnerskapet i ett kommande inlägg

 

Helena Wennerhill - Mentorcoaching

Helena Wennerhill

På Bloggen kommer du att kunna ta del av mina reflektioner kring mitt måleri och den skapande processen. Ibland med koppling också till coaching.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *