Efter lång paus

Vila

Som jag skrev i min senaste blogg Partnerskap del 1 har coaching tagit mer av min tid ett tag än måleriet. Det har fått vila lite. Fram till nu. Känner att lusten och behovet att måla gör sig alltmer påmint och det är dags igen att ge mitt skapande mer plats och utrymme.
Det skall bli roligt och spännande att se ifall något har förändrats i hur och på vilket sätt jag tar mig an en ny tavla. I flera av mina bloggar försöker jag beskriva alla, de både tankar och känslor som visar sig i ett skapande.

Skapelseprocessen

Skapelseprocessen ligger så nära mig som person. Hur närmar jag mig ett nytt projekt/tavla. På vilket sätt reagerar jag när det blir stopp. När jag möter ett motstånd/hinder på vägen. Eller när allt tar en helt annan riktning än vad jag tänkt mig. Vilken press och förväntan har jag på mig själv? Hur väl tar jag hand om flödet, leken och lusten? Listan kan göras lång. Helt klart är att det finns en stark koppling mellan måleri och person. Vilket inte är konstigt. Det är ju individen som uttrycker sig via måleriet.

Att vara instrumentet

Personlig utveckling utgör en viktig komponent för att att kunna utvecklas som coach. Coachen utgör ju instrumentet. Instrumentet som är närvarande och har förmåga att skapa ett partnerskap under samtalet med klienten. Självklart är faktiska färdigheter viktiga, dvs samtalstekniker, men det är ändock coachen som person som utgör instrumentet. Av den anledningen är personlig utveckling en väsentlig del av den professionella utvecklingen som coach.

Coaching och måleri

Jag kan definitivt se parallellerna mellan coaching och måleri. Måleriet kräver liksom coaching träning i färdigheter och tekniker. Därutöver handlar det om närvaro, trygghet, lita på processen och vara nyfiket utforskande. Om prestationen tar över stryps flödet.
Känner i alla fall nu ett större lugn vad gäller mitt skapande arbete. Tror jag hade fastnat i någon form av krav på mig själv och prestation. Förmodligen har det varit en välbehövlig vila och det skall bli roligt att se vad som vill komma fram framöver.

Helena Wennerhill - Mentorcoaching

Helena Wennerhill

På Bloggen kommer du att kunna ta del av mina reflektioner kring mitt måleri och den skapande processen. Ibland med koppling också till coaching.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *