Mentorcoach
Utöver att vara kreativ och måla tavlor arbetar jag som mentorcoach. Dvs är mentor för personer som är professionella coacher och vill fortsätta att utveckla sina färdigheter i coaching. Det är mycket givande att vara mentorcoach. Har själv en lång erfarenhet av att vara professionell coach och därför roligt att utifrån den rollen kunna dela med mig av mina erfarenheter. En av de saker som utmärker en erfaren coach från en med mindre erfarenhet är det s.k. ”Partnerskapet”. Skrev en blogg om det i våras Partnerskap del 1
Här kommer ytterligare några tankar om vad som påverkar förmågan att ha ett partnerskap i sin coaching.
Coaching Mindset
Coaching Mindset – ett coachande sinnelag utgör grunden för all coaching. Beskrivs som ett öppet, nyfiket och flexibelt sinnelag med fokus på klienten. Att ha ett ”Coaching Mindset” är en förutsättning för att också kunna utveckla ett partnerskap i coachingsamtalet.
Att släppa fokus på mig själv som coach och istället vara genuint intresserad av klienten och övertygad om att klienten har den för hen bästa lösningen.
Att ha ett coachande sinnelag innebär också en insikt i att man ständigt behöver utvecklas och finslipa sina förmågor. Att också vara öppen för att utvecklas som person och lära känna sig själv.
Coachingnärvaro
Utöver ett coachande sinnelag är coachingnärvaro också en grundpelare för att kunna utöva ett partnerskap. Att vara närvarande, inlyssnande och lyhörd. En terapeut är med största sannolikhet också närvarande men terapeutens fokus är kanske mer på att söka en förklaring till klientens problem. Vid coachingnärvaro är fokus på att hjälpa klienten att finna de egna svaren på resan mot ett önskat läge.
Ansvarsfördelning
Ett coachande sinnelag och coachingnärvaro leder till ett partnerskap mellan coach och klient. Där coachen har ansvaret för processen och genom att bjuda in och involvera klienten i processen låter klienten ha ett ansvar för sakfrågan och sitt eget lärande.