Förstörelse och kreativitet

En kreativ handling

Stötte på ett citat av Picasso ”Varje kreativ handling börjar med förstörelse”. Vid första anblick är det lätt att bli lite fundersam och förskräckt. Varför säger han så? Hur kan förstörelse hänga ihop med kreativitet? Kreativitet är ju precis det motsatta. Det står ju för nyskapande och livsbejakande. Något som är positivt till skillnad mot förstörelse som ju helt klart är negativt och nedbrytande.

Tre indiska gudar

Minns sen att jag för längesedan läste om de tre främsta gudarna inom Hinduismen. Brahma, Vishnu och Shiva. De kan man säga, representerar tre olika krafter som alla behövs för förändring och utveckling. Brahma är skaparen, Vishnu bevararen och Shiva förstöraren. Motpoler men alla spelar en roll i det som kallas livet. Naturen och livet innefattar död och pånyttfödelse. Gamla former och strukturer förstörs för att bereda väg för det nya.

Svampar

Så här under hösten är det också påtagligt hur naturen ändrar skepnad. Löven gulnar och faller ned till marken. Senare förmultnar de och ger näring till nytt som skall födas. Jag var för några år sedan på en trevlig föreläsning om svampar. Föreläsaren inledde med att prata om hur otroligt viktiga svamparna är för de cykler som finns i naturen. Det finns ett nätverk av svamptrådar som i princip täcker hela jordytan. Utan dessa svampar skulle den nödvändiga nedbrytningsprocessen inte kunna äga rum. Shiva behövs för att Brahma skall få utrymme.

Tre krafter

I min egen skapande och kreativa process är det förmodligen minst lika viktigt att ta in alla dessa tre krafter. Att ge plats för den skapande kraften och Brahma är ju uppenbart. Liksom Vishnu. Att bevara det som blivit bra. Men att också ge plats och förstå vikten av Shiva och förstöraren är kanske svårare. Var kommer den kraften in i den kreativa processen? Är det förstöraren som är närvarande när jag vågar riskera att något blir förstört. Ifall jag testar en helt ny färgkombination eller drar en linje på ett annorlunda sätt. Allt som oftast när jag vågar riskera att förstöra så kommer det faktiskt fram något nytt jag inte kunde ana eller se innan. I ett vidare perspektiv står förstöraren för att förstöra gamla former. Att som konstnär inte fastna i gamla strukturer utan att ge plats för det nya. Picasso hade förmodligen rätt.

Helena Wennerhill - Mentorcoaching

Helena Wennerhill

På Bloggen kommer du att kunna ta del av mina reflektioner kring mitt måleri och den skapande processen. Ibland med koppling också till coaching.

Läsarkommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *