Brevet

Vissa detaljer vill stanna kvar

Brevet är en av de få tidiga målningarna som jag har kvar. Den har därför en speciell roll i mitt hjärta. Liksom många målningar från den tiden blev även denna duk övermålad flera gånger. Men till slut kom det fram något som jag tyckte om och byggde vidare på. Brevets historia beskriver väl hur en skapelseprocess av en tavla kan se ut. En av flera. För det kan se väldigt olika ut. Åtminstone för mig. Vad som fanns från början på den duk som senare skulle bli Brevet kommer jag faktiskt inte ihåg. Men efter en
gång när jag målat över så lyste ett rött område igenom det vita. Det var ett ganska stort parti. Som vanlig var det strukturen och färgspelet som jag fastnade för.

Att testa och pröva

Det var framförallt hela högra delen som behövde utvecklas. Minns att en svag linje löpte på tvären över hela målningen. Det är den som jag sen förstärker med det gröna bandet. Så på det sättet skapades fyra delar. Den del som gav mig lite huvudbry var det nedre högra hörnet. Testade med färg på olika sätt men landade till sist med att klistra dit ett brev. Som sen också fick färg med mm på sig. Att testa och pröva. Lägga åt sidan. Låta saker vila. För att sen komma tillbaka och testa något annat. Det är just det som kan vara både frustrerande och stimulerande på en och samma gång.

En annan sådan test jag gjorde var det streck jag målade i det övre högra hörnet.Ville markera en linje från brevet och uppåt. Men den blev alldeles för tydlig varför jag tonade ned den i den slutliga versionen. Alla dess steg är ju inget som syns i den slutliga målningen. Men jag tror ändå att på något sätt finns alla tidigare versioner kvar och påverkar hur vi upplever tavlan. Den färdiga tavlan finner du på galleriet.

 

 

 

.

Kategori
Helena Wennerhill - Mentorcoaching

Helena Wennerhill

På Bloggen kommer du att kunna ta del av mina reflektioner kring mitt måleri och den skapande processen. Ibland med koppling också till coaching.